25.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Земеделците искат оставката на Вътев! Излизат на национален протест!

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Във вторник (12 февруари) излизаме на национален протест в 11 часа пред Министерски съвет. Този път протестът няма да е мирен. Това трябва да бъде прекратено. Премиерът да оттегли Кирил Вътев от поста министър на земеделието, и да се намери човек, който да започне да работи за сектора. Това заявиха на пресконференция земеделци, които не са съгласни с подписаното в неделя споразумение за помощите за сектора. Според тях подписалите се под документа не са легитимни за разлика от тях. Те отново искат оставката на Вътев. „Намерете правилния човек, който да ни извади от тази криза, в която Вътев ни вкара“, обърнаха се към премиера Денков недоволните.

„Пред вас заставаме онези НПО-та от аграрния сектор, които не бяха допуснати до преговорите, които по мнението на министъра на земеделието не са истински и не са от удобните. Свидетели сме на безпрецедентен случай министър да се опитва да разделя сектора по такъв начин. Хората тук осигуряваме над 300 000 работни места, 80% от млякото и млечни продукти на страната, 30% от зърното на страната, над 70% от месните продукти на страната, 100% от маслодайната роза“, каза Венцислав Върбанов, председател на „Асоциация на земеделските производители в България“.

Исканията

Той представи декларация с подробните искания на Инициативния комитет от 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор „Земеделие“. Върбанов посочи, че те не приемат подхода от страна на министър Вътев да се обявят за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. „Искането за оставка на един министър, който за девет месеца не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста”, посочи Върбанов.

26-те земеделски организации настояват за писмени гаранции и финансиране от страна на властта за незабавно плащане на държавна помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в която тя е била изплатена през 2022г. и 2023г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно. “Наложително е да се създадат условия за запазването на конкурентоспособността на българското земеделие, включително чрез ограничаване на вноса на земеделска продукция от Украйна и трети страни”, подчерта той.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България посочи, че те защитават техните интереси и няма да се преклонят пред никого, когато отсреща няма аргументи. “Ние алармирахме няколко пъти, че искаме да включат в бюджета средствата компенсаторните за Украйна. И министърът не подкрепи това в комисията по земеделие. Не сме съгласни със 150 млн. лв. за чувствителните сектори. Искаме 432 млн. лв. за чувствителните сектори, колкото бяха миналата година”, коментира той и подчерта, че искат прогнозируемост в този сектор. Председателят на Асоциацията на българските биволовъди Мария Степанчева уточни, че чашата за тях е преляла, защото споразумението, което в момента е сключено между част от земеделците и правителството ще бъде подписано само от двама души, а не от всички организации. По думите й им е било отказано повече хора да подписват споразумението. “Ние смятаме, че нямаме работа в тази камара. Тя е на няколко човека. Как Денков ще подпише само с тези хора, той е подведен от земеделския министър”, смята тя. „За нас е изключително неприятно, че земеделски производители се противопоставят на земеделски производители. Отговорност може да се търси само на един – министъра на земеделието и храните, който не допусна всички да се срещнат с него”, каза Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България. „За да има храна на масата, трябва да има земеделие. До 5 години няма ще внасяме всичко от чужбина“, предупреди производител на картофи от Самоков.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img