20.8 C
София
неделя, юни 16, 2024

Земеделските блокади продължават и днес

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Националният протест на земеделците и блокадите на ключови места в цялата страна продължават и днес. Tе са планирани в интервала от 10 до 13 часа.

Зърнопроизводителите обявиха, че времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не бъдат приети исканията на земеделците. Единствено в събота и неделя няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите.

До демонстрациите се стигна, след като от бранша отхвърлиха предложението на правителството да подкрепи финансово тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Вчера протестите протекоха с разливане на мляко и палене на слама. Демонстрации имаше на над 80 точки в цялата страна. В късния следобед на извънреден брифинг премиерът Николай Денков обяви, че кани протестиращите отново на среща днес и с готовност за нов меморандум.

Снощи от Българската аграрна камара приеха поканата за разговори.

Земеделските производители блокираха с трактори възлови пътища в област Монтана на три места в 10.00 часа днес, съобщи БТА. Главен път Е-79 е блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Продължават протестите и на врачанските земеделци, които за втори ден блокират пътя между Мизия и Оряхово по посока на ферибота към румънския град Бекет.

Десетки земеделски производители и животновъди блокираха със земеделска техника подбалканския път в района на разклона за казанлъшкото село Дунавци. На място има полицейски екипи, които пренасочват движението през съседни населени места.

За втори ден земеделски производители затвориха с тежка техника главния път София – Варна на две места в Ловешка област – на п.в. „Абланица“ и п.в. „Боаза“. Ограничено е и движението на пътя София – Русе и при Луковит. Днес блокадата ще продължи до 13:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на два пъти по 15 минути.

Селскостопанска техника и земеделци от региона на Търговище за втори пореден ден блокираха главния път София – Варна. Протестът е разположен на кръговото кръстовище на входа на града, а призивът и днес е „Не убивайте българското земеделие!“.

Земеделци блокираха „Дунав мост“ при Русе и разляха цистерна с мляко. Те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт. Блокиран е пътят и към „Дунав мост 2“ при Видин.

С тежка техника земеделски производители затвориха движението по главния път Стара Загора – Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“, в района на Птицекомбината.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img