8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Асен Василев: Няма да вдигаме данъците

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Министърът на финансите Асен Василев увери, че данъците няма да се увеличават. Той подчерта, че част от тях вече остават в местната власт – като патентния данък, който беше въведен за малки ресторанти и заведения. В края на тази година ще се направи анализ, за да се види ефектът от тази мярка. Според него е полезна стъпка почти всички местни дейности, които подлежат на патентен данък, да минат към общините. „Аз не съм против финансовата децентрализация на общините, но трябва да изработите механизъм, който работи за всички“, каза министър Василев.

„Министерството на финансите работи изключително добре с общините, тъй като имаме една и съща цел – гражданите да живеят в по-добри условия“, заяви Василев по време на XXXVII Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

Той съобщи, че правителствената програма за общински инвестиции върви добре. Първите 400 млн. лв. по нея вече са преведени към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е започнало да сключва договори с общините.

Министър Василев изрази увереност, че инвестиционната програма ще продължи в следващите години. Водени са разговори с МРРБ и Комисията по бюджет и финанси в 49-то Народно събрание тя да е револвираща – „когато свършите с един проект, да можете до лимита да го замените с нов проект. Имате интерес максимално бързо да си свършите проектите. По този начин връщаме обратно в ръцете на кметовете как да изглеждат населените места, които управляват, и им даваме ресурса да го постигнат. Това е правилният подход – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близо до хората“, заяви финансовият министър.

Той призова местната власт да информира инвеститорите, че могат да се възползват от пълния размер на държавната помощ, разрешен от ЕС – от 25% до 50%, за капиталови разходи по проекти. „Повишаването на стандарта на живот на гражданите ще стане след привличане на инвестициите. По този начин ще изградим държава, където всички искаме да живеем“, каза министърът.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img