18.8 C
София
вторник, май 28, 2024

ЦИК с първи брифинг за подготовката на изборите 2 в 1

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Централната изборателна комисия (ЦИК) проведе първия редовен брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г.

Председатекят на ЦИК се обърна към медиите с молба да помогнат отново да се проведе разяснителната кампания за вота 2 в 1 и всички спокойно да отидат до урните. 

ПремиерътДимитър Главчев е уверил изборната администрация, че има пълно съдействие на централната власт.

Искам да призова всички от администрацията, заети с организацията на изборите, членове на СИК и РИК, които ще назначим, да работят, така че всеки български гражданин да може да гласува така, както гарантират неговите права, съобщи на брифинг Росица Матева от ЦИК. 

За вота в чужбина предстои ЦИК да излезе с решение за местата, където ще се разкриват секции. 31 РИК престои да бъдат назначени, за 7 от тях вече има съгласие за състава им. От печатницата на БНБ е дошла информация, че има допълнителна машина, която да печата ролките за машинното гласуване, както е според законовите изисквания.

Тя напомни кой има право да гласува на изборите за български и европейски парламент на 9 юни.

Имат право да гласуват тези, които имат навършени 18 години, имат уседналост 3 месеца преди изборния ден, тоест трябва да имат постоянен или настоящ адрес към 9 март. За ЕП могат да гласуват и тези членове на ЕС, които имат постоянно пребиваване в България. Ще могат да гласуват в страната и във всички държави членки на ЕС и в държави извън ЕС в дипломатически и консулски представителства. Извън ЕС ще гласуват само за национален парламент.
 

Матева напомни, че вчера е стартирала регистрациите в ЦИК на партии и коалиции за участие в изборите две в едно на 9 юни.

„Днес вече имаме една партия, която е подала документи за участие“, съобщи тя. Това е  Българско национално обединение.

По думите ѝ ЦИК прави всичко възможно да приема решенията си навреме, така че да има време всички избиратели да бъдат запознати със своите права, задължения и организацията на изборния процес.

При два избора – на гърба на бюлетините полиграфическата защита ще е различен цвят. Служебният министър Георги Гвоздейков е определен за координатор на тези избори. 

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img