8.5 C
София
събота, април 20, 2024

Путин подписа закона за конфискация на имуществото на осъдените за дискредитиране на руската армия

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Руският президент Владимир Путин днес подписа закона, който ще позволи на властите да конфискуват пари, ценности и други активи на хора, осъдени за разпространение на „умишлено невярна информация“ за армията на страната, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът беше прокаран в двете камари на руския парламент и бе единодушно одобрен от горната – Съвета на федерацията – миналата седмица.

Мярката предвижда по-строги наказания за предателите, които хвърлят кал върху нашата страна и нашите войски и ще лиши тези негодници от почетни звания, ще конфискува техните активи, пари и други ценности, заяви председателят на Държавната дума (долната камара) Вячеслав Володин.

Руските власти използват съществуващия закон срещу „дискредитирането“ на армията, който обхваща нарушения като „оправдаване на тероризма“ и разпространяване на „фалшиви новини“ за въоръжените сили, за да заглушат критиците на Путин, отбелязва АП. Множество активисти, блогъри и обикновени руснаци получиха дълги присъди в затвора. 

Новият закон за конфискацията ще се прилага и за тези, които са осъдени за публично подстрекаване към „екстремистки дейности“ и призоваване към действия, които вредят на държавната сигурност или „дискредитират“ въоръжените сили. Дискредитирането на руските военни стана престъпление по силата на закон, приет като част от мащабни правителствени репресии срещу инакомислието, след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва БТА.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img