7.9 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Ще намери ли Главчев експерти за министри?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Промяната в Конституцията отвори шанс служебният кабинет да се отдалечи значително от първоначалната идея в Основния закон за такова правителство и да вкара вътре повече политически лица.

Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов и добави, че какъвто и състав на кабинет да бъде предложен – ще бъде критикуван и от левите, и от десните, и от доскорошните партньори:

„Цялата тази конституционна промяна е много лош експеримент. … Направена е доста набързо, доста непремислено и ще има по-скоро лош ефект. … Отиваме в схема да има служебен кабинет, който да работи едновременно с парламента, отговорностите не са много ясни. Президентът сякаш е само церемониалмайстор на цялата процедура и нищо повече. 

Според политолога номинираният за служебен министър-председател Димитър Главчев трудно ще намери за служебни министри експерти, които да не бъдат припознавани политически:

„Ако се търсят министри, те ще бъдат от втория или третия ред на политическите партии, а не от първата линия. Това донякъде ще размие представата за експерта – политик и за политика само като такъв. Това някой път много трудно се разграничава“. 

Да не се плашим от изборите, призова проф. Галунов и уточни, че изборите са най-хубавото нещо от демокрацията, но те трябва да се проведат по прозрачен и честен начин. 

„Бихме имали конституционна криза, ако всички от списъка за възможни служебни премиери бяха отказали… Предишният вариант за служебно правителство беше по-добър“, коментира още той.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img