33.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

В изтекли имейли лекари признават, че трансджендър терапията с хормони може да причини рак

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Изтекла вътрешна кореспонденция от Световната професионална асоциация за транссексуално здраве (WPATH) разкрива как лекари признават в личните си разговори, че техни пациенти са развили рак поради ефектите на хормоналното лечение за смяна на пола.  Лекарите също споделят, че тийнейджърите, на които са давани лекарства за блокиране на пубертета, не винаги са осъзнавали, че никога няма да могат да имат деца, съобщи The Telegraph.

Някои членове на базираната в САЩ асоциация WPATH казват, че са продължили с операции за смяна на пола на хора с тежки психични проблеми въпреки опасенията дали тези пациенти могат да дадат напълно информирано съгласие.

Тези лични съобщения противоречат на обществените уверения, че така наречените грижи за потвърждаване на пола са „необходими от медицинска гледна точка“.

В изтеклата в медиите кореспонденция лекар говори за транссексуален човек, който е починал от рак в резултат на хормонално лечение.

„Имам един приятел/колега, който си смени пола и след около осем години [тестостерон] разви хепатокарцином [форма на рак на черния дроб]“, пише лекарят.

„Доколкото ми е известно, това беше свързано с неговото хормонално лечение… беше толкова напреднало, че той избра палиативни грижи и почина няколко месеца по-късно.“

От изтеклите файлове не става ясно дали починалият е бил уведомен или е знаел за страничния ефект.

Друг медик казва, че ще пристъпят към двойна мастектомия (премахване на гърдите) на 16-годишно момиче, въпреки че хормоните вероятно са й причинили рак на черния дроб.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Последни новини
- Advertisement -spot_img
Свързани статии
- Advertisement -spot_img